Nieuws uit Schiedam

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Gezondheid

Kennismarkt dementie

Voordat ik het vergeet...Kom ook naar de gratis kennismarkt dementie. Op 20 maart van 13.00 tot 16.00 uur.

Deze middag lanceert wethouder Zwang van de Gemeente Schiedam het Geheugenkompas. Dit is de plek als u merkt dat uw geheugen minder goed wordt of als u diagnose dementie heeft gekregen.

Daarnaast kunt u meedoen aan leuke, interessante workshop mbt de gezondheid van de hersenen, vergeetachtigheid, geheugenproblemen en beginnende dementie.

Er is ook een informatiemarkt waar u al uw vragen over deze onderwerpen kunt stellen. Deze markt is interessant voor inwoners en professionals van Schiedam. Ook als u nog geen problemen met uw geheugen heeft.

Cultuur

Joop Polder Weekend (25 en 26 juni)

Met trots presenteren wij in het Joop Polder Weekend van 25 en 26 juni het nieuwe spectaculaire drieluik van Joop Polder, a dreamy afternoon, 200x70 cm. Ook zullen enkele andere nieuwe schilderijen te zien zijn. Op beide dagen is Joop Polder aanwezig van 1200 tot 1800 uur.

Locatie: Art Gallery Voûte, Grote Markt 39 A, 3111 NH, Schiedam. Daar vind je ook de collectie met onze vaste kunstenaars.

https://www.artgalleryvoute.com/artists-m-z/joop-polder/

Wonen

Aankondiging Algemene Ledenvergadering

Locatie:           Wijkhuis Dreesplein (Dr. Willem Dreesplein 2, 3019 CW Schiedam)

Datum:            maandag 26 april 2021

Tijd:                 15.00u tot 16.30u

Bewonersvereniging Wonen en Leven is sinds 1967 actief geweest in Nieuwland. Wonen en Leven vervulde lange tijd een belangrijke rol in de belangenbehartiging van bewoners en startte diverse projecten in de wijk.

De laatste jaren echter is het ledental teruggelopen en nam de rol van de bewonersvereniging in de wijk af. Wonen en Leven is geen actieve verenging meer. 

Het algemeen bestuur van Bewonersvereniging Wonen en Leven heeft in meerderheid besloten tot het voornemen Bewonersvereniging Wonen en Leven te ontbinden.

Tijdens de ALV wordt door de leden een besluit genomen op het voorstel van het bestuur om de vereniging te ontbinden. Verder worden het financieel jaaroverzicht en jaarverslag 2019 en 2020 ter goedkeuring voorgelegd, alsook het bestuursvoorstel voor vereffening van het vermogen bij ontbinding van de vereniging. 

De ALV is een openbare vergadering. Rekening houdend met de huidige omstandigheden omtrent corona zijn wij gehouden aan een maximum van 30 aanwezigen. Op grond daarvan is aanmelding vooraf verplicht. Aanmelding geschiedt schriftelijk via ospijker@dock.nl o.v.v. aanmelding ALV Wonen en Leven.

Uiteraard worden de geldende coronamaatregelen nageleefd. Wij verzoeken u met klem thuis te blijven als u (milde) klachten heeft. In dat geval kunt u iemand anders een volmacht geven om u te vertegenwoordigen als lid van de Wonen en Bewonersvereniging Leven. 

 

Met vriendelijke groet,

Riet Putters, vice voorzitter

Namens het bestuur van Bewonersvereniging Wonen en Leven

Sociaal

Buurtplaatjes Schiedam-Oost!

Spaarde jij ze ook? De voetbal-, dieren- of Pokemonplaatjes die je als sticker in een boek plakt?

Het Stedelijk Museum Schiedam en kunstenaar Maarten Bel komen deze zomer met een nieuwe variant: Buurtplaatjes Schiedam-Oost. Een spaar- en stickerboek met onder andere bewoners uit Schiedam-Oost. Woon je in deze wijk en wil je meedoen als ‘plaatje’? Het maakt niet uit hoe oud je bent, iedereen in Schiedam-Oost kan meedoen.

Je kunt je opgeven via de website: www.stedelijkmuseumschiedam.nl/buurtplaatjes of via plaatjes@stedelijkmuseumschiedam.nl

Cultuur

Museum wil praten over migratie!

Het Stedelijk Museum Schiedam wil Schiedamse migratie-verhalen meer aandacht geven. Want de stad wordt samen met migranten vormgegeven, al eeuwen lang. Het museum zoekt daarom Schiedammers met een migratie-achtergrond die verhalen willen delen in een 1:1 gesprek met een museummedewerker. Doe je mee? Het maakt niet uit of je eerste of zesde generatie bent, wat het thuisland van je familie is of hoe oud je bent. 

De gesprekken zijn digitaal. Medewerkers van het museum hebben hiervoor een training gehad. De verhalen worden onderdeel van het stadsarchief. Zo schrijven we samen geschiedenis. 

Sociaal

Online agenda

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten en evenementen die plaatsvinden binnen (de locaties van) de Frankelandgroep?

In onze online agenda vindt u steeds de meest actuele informatie.

Informatiepagina coronavirus

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en maatregelen m.b.t. het coronavirus binnen de Frankelandgroep?

Op onze webpagina frankelandgroep.nl/coronavirus vindt u steeds de meest actuele informatie.

Fietsmaatje van Oost

Ben je dol op fietsen maar kun je dat door een beperking niet (meer) zelfstandig? Ga dan mee op pad met het Fietsmaatje van Oost en ervaar dat heerlijke gevoel van vrijheid, een frisse neus en de wind door je haren.

De elektrische fietsriksja biedt ruimte aan maximaal twee passagiers en een bestuurder.
De passagiers bepalen de route, de bestuurder loodst hen veilig door het verkeer. We rijden de natuur in maar kunnen ook een rondje maken langs plekken en herinneringen in de buurt.

Een ritje met het Fietsmaatje is gratis en wordt begeleid door vrijwilligers van Stichting de Buren van Oost. Je wordt thuis opgehaald en na afloop ook weer thuis afgezet.

Het Fietsmaatje rijdt op afspraak. Neem voor meer informatie of een boeking contact op met Stichting De Buren van Oost via 06-45030053 of stichtingburenvanoost@gmail.com. Of laat hieronder een berichtje achter.

We zijn ook op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om als bestuurder of bijrijder op stap te gaan met wijkgenoten. Je krijgt uiteraard vooraf een uitgebreide instructie.

Mooi filmpje OranjeFonds over ons initiatief

https://youtu.be/CjzsSE6fYnQ

Mooi filmpje Stichting Doen over ons initiatief het Boodschappenmaatje

De Buren van Oost is een initiatief voor en door bewoners van Schiedam Oost die zich gezamenlijk inzetten voor meer sociale samenhang in de wijk. Ook willen zij buurtbewoners stimuleren iets aan hun eigen leefsituatie en woonomgeving te doen. Vanuit een mobiele pipowagen midden in de wijk worden o.a. de Buurtkoffie, Buurthap en kinderactiviteiten georganiseerd. DOEN ondersteunt de uitbreiding van de activiteiten van de Buren van Oost met o.a. het Boodschappenmaatje zodat meer groepen bewoners elkaar ontmoeten.
Ontmoeten

Mooi filmpje OranjeFonds over ons initiatief de Mobiele Buurtpost

Een plek waar iedereen met open armen ontvangen wordt. Dat biedt Stichting de Buren van Oost de inwoners van Schiedam-Oost. Dat zou de stichting niet kunnen zonder de vele vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten.
'Dankzij deze plek weet ik dat er mensen zijn die om mij geven', vertelt de 90-jarige meneer Bakker. Bekijk in deze video hoeveel het voor hem en andere buurtbewoners betekent. Wij zijn trots dat we deze stichting kunnen steunen. (OranjeFonds)
Zoom