Diensten van Schiedam

Ontdekt diensten van lokale organisaties

Kunst

Kunst en alternative genezing

Door creativiteit open je de deuren naar spirituele en emotionele groei.

Advies

Wijkochtend en -middag

Heb je een korte vraag? Wil je graag dat iemand met je meedenkt? Kom dan naar de Wijkochtend en -middag!

Vrijwilligers en professionals ontvangen je graag. Ze kijken met je mee en geven tips en adviezen en beantwoorden korte vragen.

Je bent welkom voor een kop koffie of thee en voor uitleg over Wijkconnect Schiedam.

Korte vragen kunnen soms meteen worden beantwoord. Als het langer duurt, kun je een nieuwe afspraak maken.

Zorg dat je een half uur voor de eindtijd binnen bent, zodat we je ook echt te woord kunnen staan. We kunnen je ook doorverwijzen naar een andere organisatie, zoals een van de partners van Samen Schiedam of WOT Schiedam.

Taalles

DigiTaalhuis

Wil je de Nederlandse taal oefenen? Of aan de slag gaan met je laptop, computer of smartphone? Bekijk dan het aanbod via het DigiTaalhuis

Digitaal

Computerhulp

Hoe gebruik je een computer, tablet of smartphone?

Hoe ga je om met:

  • internet
  • e-mail
  • brieven schrijven
  • fotoalbum maken
  • apps op je telefoon

Wil je daar graag hulp bij?

Bel dan voor een afspraak en kom langs

Wij kijken met je mee en helpen je op weg.

Zoek je activiteiten in je wijk?

Dan kijken we samen op Wijkconnect Schiedam

Prijs

Gratis
Taalles

Taalcafe en taalles

Gezellig bij elkaar komen en de Nederlandse taal beter leren begrijpen, verstaan en spreken.

Je kunt meedoen in Wijkhuis Oost, Wijkhuis Dreesplein of De Weerklank

De taallessen en taalcafés van DOCK Schiedam zijn voor Schiedammers die hun taal willen oefenen.

Vrijwilligers begeleiden de groepen.

Er wordt gepraat over alledaagse onderwerpen.

Je leert andere Schiedammers kennen en je oefent met de Nederlandse taal.

Prijs

Gratis
Cultuur

Cultuureducatie Voortgezet Onderwijs

  • De afdeling Cultuureducatie van coördineert kunst- en cultuureducatie voor alle leerlingen van het voortgezet onderwijs in Schiedam t/m 18 jaar en voert het project 'Cultuureducatie met Kwaliteit' uit. De activiteiten zijn te vinden via de website Parels van Schiedam.
Cultuur

Cultuureducatie Basisonderwijs

De afdeling Cultuureducatie coördineert kunst- en cultuureducatie voor alle leerlingen van de basisscholen in Schiedam en voert het project 'Cultuureducatie met Kwaliteit' uit. De activiteiten zijn te vinden via de website Parels van Schiedam.

Hulpverlening

LHBTI+Support

Met LHBTI+Support biedt het ESSM van Stichting Humanitas een omgeving waar iedereen veilig en vertrouwd kan praten over gender, seksuele voorkeur en alle uitdagingen die daarbij komen kijken.

LHBTI+

LHBTI+Support is geschikt voor iedereen die behoort tot de LHBTI+ doelgroep of die een naaste uit de LHBTI+ doelgroep heeft. LHBTI staat voor Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender en Intersekse. De + staat voor alle genderidentiteiten en seksuele geaardheden die (nog) niet in deze afkorting zijn meegenomen, zoals bijvoorbeeld non-binair en aseksueel.

Vormen van hulpverlening

Ben je inwoner van Schiedam en behoor je tot de LHBTI+ doelgroep? Of heb je een naaste uit de LHBTI+ doelgroep? Dan ben je welkom bij het ESSM!

De LHBTI+Support bestaat uit zowel individuele gesprekken als diverse groepsbijeenkomsten. Zo kunnen we aansluiten op jouw behoefte. Zo zijn er bijvoorbeeld groepsbijeenkomsten specifiek voor jongeren of naasten, maar zijn er ook veel deelnemers die zowel individuele gesprekken voeren, als in groepen deelnemen. Onze maatschappelijk werkers gaan graag het gesprek met je aan, om te kijken wat het beste bij jou past.

Voor LHBTI+ jongeren biedt het ESSM een veilige plek om samen te komen in The Hang Out 010. Hier kunnen jongeren met elkaar in gesprek gaan, of leuke activiteiten ondernemen als bordspellen of dansles. Neem hier een kijkje op de website van The Hang Out 010: http://thehang-out010.weebly.com.

Contact

Meer weten? Neem dan een kijkje op https://humanitas-rotterdam.nl/essm/

Direct contact opnemen kan via telefoonnummer 010-236 52 12 Op werkdagen tussen 8.30 uur en 17.00 uur.

Ook zijn we per mail bereikbaar via lhbisupport@stichtinghumanitas.nl.

Prijs

Gratis
Advies

Gratis advies energiebesparing

De prijzen van elektriciteit en gas zijn hoger dan ooit. Hét moment dus om je huis energiezuiniger te maken. Met een paar eenvoudige maatregelen bespaar je al flink op je energierekening. De eerste winst zit 'm in iets dat niet kost: je gedrag aanpassen. Laat geen onnodig licht branden en zet de verwarming laag of uit in kamers die je niet of nauwelijks gebruikt. Sluit alle tussendeuren om de warmte binnen te houden. Daarnaast verdienen relatief kleine investeringen in bijvoorbeeld tochtstrips, een brievenbusborstel en ledlampen zich al snel terug.

Als je een koopwoning hebt en bereid bent om te investeren, dan maak je grote stappen met vloer-, gevel of dakisolatie, HR-glas en een zuinigere ketel.

Gratis advies

Wil je je energieverbruik verminderen maar weet je niet hoe je dat aanpakt? De energiecoach helpt je graag op weg. Hij loopt samen met jou een rondje door je huis en geeft allerlei tips en adviezen, rekening houdend met jouw wensen en mogelijkheden. Het advies is volledig gratis, vrijblijvend en 100% onafhankelijk. Na afloop bepaal je zelf met welke tips je aan de slag gaat en wanneer.

Wie zijn de energiecoaches?

Energiecoaches zijn Schiedammers met verstand van duurzaamheid die hun kennis graag delen met stadsgenoten. Inwoners van Schiedam (huiseigenaren en huurders) kunnen gratis van hun diensten gebruikmaken. Een afspraak maken kan op de website van Energiek Schiedam: www.energiekschiedam.nl/coach

Prijs

Gratis
Thuiszorg

GoodCare: iets voor u?

Zorg naar menselijke maat. Geen QR-codes of medische verplichtingen, maar deskundige, liefdevolle zorgprofessionals die graag bij u thuis komen om u te helpen. Of het nu gaat om de dagelijkse activiteiten, medicatie, verzorging of hulp bij een dwarslaesie.

Dus heeft u een PGB-budget en zoekt u hulp? Neemt u dan contact op voor een kennismaking.

Lezen

Abonneer je op de Nieuwsbrief

Ontvang iedere vrijdagmiddag de Fief nieuwsbrief, direct in je mailbox.

Prijs

Gratis

Paramedische zorg

Heeft u klachten of beperkingen door een ziekte of aandoening? Of kunt u zich door het ouder worden wat minder makkelijk zelfstandig redden? Dan staat het behandelcentrum van de Frankelandgroep klaar om u hierbij te helpen!

Een deskundig team van behandelaren biedt fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en diëtetiek. Doel van de behandeling is om, samen met u, te kijken hoe we uw klachten kunnen verminderen of verhelpen. Ook kunnen we u vaardigheden aanleren als beperkingen blijvend zijn.

Vakantievilla Rockanje & Spanje

Bent u op zoek naar een vakantiebestemming, waar u in een veilige en vertrouwde omgeving kunt genieten? Dan bent u van harte welkom bij onze vakantievilla's ‘de Pastorie’ in Rockanje en 'La Sorpresa' in het Spaanse dorp Benissa aan de Costa Blanca.

Welzijnsactiviteiten

Niet alleen voor bewoners en cliënten van de Frankelandgroep, maar ook voor senioren uit de wijk bieden wij een uitgebreid aanbod aan activiteiten en welzijnsvoorzieningen binnen onze locaties. Dagelijks organiseren we diverse activiteiten, afgestemd op de wensen van bewoners, cliënten én senioren uit de wijk.

Op frankelandgroep.nl/agenda vindt u een actueel overzicht.

Roze Salon

Is het voor u soms een drempel om openlijk over uw seksuele geaardheid of genderidentiteit te praten? Of komt u graag op een ontspannen manier in contact met bijvoorbeeld lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en/of interseksuele ouderen (LHBTI+-ouderen)? Dan bent u van harte welkom bij de Roze Salon in Frankeland!

De Roze Salon is een gezellige plek voor senioren met verschillende seksuele voorkeuren en gender identiteiten, zoals lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en interseksuelen. Naast bewoners van de Frankelandgroep en onze cliënten in de thuissituatie zijn ook senioren uit Schiedam en Vlaardingen van harte welkom om naar de Roze Salon te komen.

Visiteclubs

Ouder worden kan met zich meebrengen dat fijne en belangrijke contacten en/of activiteiten wegvallen. Mogelijk doet deze situatie zich ook bij u voor en wilt u meer in contact komen met andere senioren en/of meedoen aan leuke activiteiten. Wellicht is een visiteclub van de Frankelandgroep dan iets voor u!

De Frankelandgroep heeft sinds jaren visiteclubs waar zelfstandig wonende senioren uit Schiedam en Vlaardingen elkaar kunnen ontmoeten. Visiteclubs bestaan uit vaste groepen van circa tien deelnemers die één keer per week bij elkaar komen.

Bij een visiteclub kunt u in contact komen met andere senioren, een gezamenlijke hobby uitoefenen en/of kennis maken met nieuwe vrijetijdsbestedingen. Ook is het mogelijk om - tegen gereduceerd tarief - in een sfeervolle ambiance met elkaar te eten, waarbij u een geruime keuze heeft in smakelijke maaltijden.

Dagbesteding

Kunt u wel wat ondersteuning gebruiken bij de invulling van uw dag? Of heeft u de behoefte om (weer) andere mensen te ontmoeten? Heeft uw partner of een andere mantelzorger af en toe behoefte aan wat tijd voor zichzelf? Dan is de dagbesteding van de Frankelandgroep wellicht iets voor u!

Activiteiten en sociale contacten
U kunt, afhankelijk van uw indicatie, één of meerdere dagen naar de dagbesteding komen voor een gezellige daginvulling, leuke activiteiten en sociale contacten. Daarbij sluiten we aan op wat u prettig en belangrijk vindt. U kiest uit een diversiteit aan activiteiten, zoals beweeg- en spelactiviteiten, muziekactiviteiten, creatieve activiteiten, bakactiviteiten en gespreksgroepen. Ook zijn er regelmatig uitstapjes waar deelnemers erg van genieten!

Smakelijke maaltijd
Op de dagen dat u naar de dagbesteding komt, kunt u gebruikmaken van een smakelijke (warme) maaltijd. De maaltijden worden vers bereid door onze keuken in Frankeland. U kiest wat u lekker vindt én u bent gegarandeerd van een gezonde en voedingsrijke maaltijd.

Brasserieën

Elke locatie van de Frankelandgroep beschikt over een gezellige brasserie, waar bewoners, gasten en ouderen uit de wijk in een sfeervolle ambiance een smakelijke maaltijd kunnen nuttigen. Bij mooi weer vaak ook op het buitenterras.

In de middag en in de avond bieden we warme maaltijden. De gehele dag kunt u in de brasserie terecht voor koffie, thee, taart/koeken, (fris)drank en snacks.

Onze horecamedewerkers zijn gastvrij en servicegericht. Zij maken het u graag naar de zin! We spelen snel in op nieuwe wensen en nodige aanpassingen voor zowel bewoners en gasten als medewerkers.

Kortom, gastvrijheidszorg staat bij ons hoog in het vaandel!

Sport- en Recreatieclub

Sporten en bewegen is gezond, zeker ook op oudere leeftijd. Daarom verwelkomen wij u graag bij onze Sport- en Recreatieclub, speciaal ingericht voor senioren. U kunt hier zwemmen, fitnessen of even ontspannen onder de zonnebank. Na afloop ontvangen onze medewerkers u graag voor een kopje koffie of thee in de gezellige bar!

De Sport- en Recreatieclub van de Frankelandgroep biedt u verschillende faciliteiten binnen onze locatie Frankeland:
- zwembad
- fitnessruimte
- zonnebank
- ontmoetingsruimte
- buitenrecreatie

Wonen met zorg

Kunt u door lichamelijke en/of geestelijke beperkingen niet langer zelfstandig thuis wonen? Dan bent u van harte welkom in een van de vijf locaties van de Frankelandgroep.

Onze locaties in Schiedam en Vlaardingen hebben elk een eigen identiteit en sfeer die voortkomt uit hun ontstaansgeschiedenis. Zo beogen we dat iedere bewoner zich, met zijn of haar eigen levensstijl, thuis voelt in een van deze culturen. De Frankelandgroep heeft vier locaties in Schiedam en een in Vlaardingen:

Frankeland
Sint Liduinastraat 10
3117 CS Schiedam

Harg-Spaland
Willem Andriessenlaan 2
3122 JT Schiedam

Jacobs Gasthuis
Burgemeester Knappertlaan 59
3116 BC Schiedam

Schiewaegh
Nieuwe Damlaan 759
3119 AT Schiedam

Vaartland
Dillenburgsingel 9
3136 EA Vlaardingen

Huur- en aanleunwoningen

Bent u op zoek naar een huurwoning waar u zelfstandig en comfortabel kunt wonen, met alle voorzieningen en nodige zorg binnen handbereik? Wij bieden een ruime keuze aan (sociale) huurwoningen voor ouderen in Schiedam en Vlaardingen.

Onze wooncomplexen zijn merendeels gevestigd in de buurt van onze zorglocaties of ontmoetingsruimten. De woningen zijn bestemd voor ouderen met een zorgvraag en/of de behoefte aan beschut wonen, die de zorg- en dienstverlening van de Frankelandgroep willen ontvangen.

Kortdurend verblijf

Bent u op zoek naar een plek om te herstellen van een operatie? Wilt u tijdelijk bij ons logeren omdat uw familie op vakantie gaat? Of heeft u acute zorg of palliatieve zorg nodig? Bij de Frankelandgroep kunt u terecht voor verschillende vormen van kortdurend verblijf:
- herstel na ziekenhuisopname
- ontlasting thuissituatie
- revalidatieverblijf
- crisisverblijf
- palliatief verblijf

De locatie waarbij u terecht kunt, is afhankelijk van uw zorgvraag, uw voorkeur en/of de plaatsingsmogelijkheden.

Casemanagement dementie

Omgaan met dementie en de gevolgen daarvan kan lastig zijn. Daarom kunt u als cliënt en mantelzorger in de thuissituatie terecht bij de casemanager dementie van Thuiszorg Ouderen Frankelandgroep. De casemanager dementie is een deskundige verpleegkundige, ervaren op het gebied van dementie. Zij geeft voorlichting en advies, denkt mee, regelt zorg en/of ondersteuning en helpt u als cliënt en mantelzorgers om keuzes te maken.

De begeleiding van onze casemanager dementie is gericht op:
- het serieus nemen van uw zorgen en angsten
- hulp bij het vinden van passende oplossingen bij steeds veranderende situaties
- advies over hoe om te gaan met dementie
- bemiddeling bij en afstemming van hulp- en zorgverlening
- het zo nodig ondersteunen bij het moeilijke besluit om in een verpleeghuis te gaan wonen.

Wijkverpleging

Heeft u thuis, vanwege lichamelijke en/of geestelijke beperkingen, meer ondersteuning en zorg nodig? Wilt u uw eigen leven leiden, zo gewoon mogelijk en in uw eigen omgeving? Thuiszorg Ouderen Frankelandgroep ondersteunt u hier graag bij met wijkverpleging.

Onder wijkverpleging verstaan we persoonlijke verzorging en verpleging aan huis.

Bij persoonlijke verzorging kunt u denken aan:
- begeleiding bij het wassen en aankleden
- ondersteunen bij het aantrekken van steunkousen
- het klaarzetten en geven van medicijnen.

Verpleging aan huis omvat onder andere:
- het toedienen van insuline of andere injecties
- wondverzorging
- het verzorgen van een katheter of stoma
- het bestrijden van pijn.

Onder wijkverpleging valt ook palliatieve thuiszorg. Dit is een intensieve vorm van zorg die in voorkomende gevallen in de laatste fase van iemands leven wordt gegeven.

Ondersteuning bij het huishouden

Lukt het u (tijdelijk) niet om het huishoudelijk werk zelf of met behulp van uw mantelzorgers te regelen, dan helpt Thuiszorg Ouderen Frankelandgroep u hier graag bij.
Afhankelijk van uw situatie kunnen we u ondersteunen bij huishoudelijke taken, zoals schoonmaken, stofzuigen, het bed verschonen en/of ramen zemen. Daarbij kijken we samen met u wat u nog zelf kunt doen en welke werkzaamheden door ons worden uitgevoerd.

Kleinschalige teams met vaste medewerkers
We werken met kleinschalige, vaste teams van huishoudelijk medewerkers. Deze medewerkers zijn vakkundig, betrouwbaar en ondersteunen u graag in uw thuissituatie. U krijgt een vaste huishoudelijk medewerker die bij afwezigheid zoveel mogelijk door een andere medewerker van Thuiszorg Ouderen Frankelandgroep wordt vervangen.

Personenalarmering

Woont u nog zelfstandig, maar bent u op zoek naar meer zekerheid in geval van nood (bijvoorbeeld bij onwel worden of vallen)? Dan kunt u gebruikmaken van Personenalarmering van de Frankelandgroep. Dit systeem brengt u bij een noodsituatie in direct contact met onze alarmcentrale.

Personenalarmering bestaat uit een platte doos (alarmunit) en een los zendertje met alarmknop voor om uw pols of hals. In geval van nood kunt u vanaf elke plaats in uw huis met een simpele druk op de knop het alarm inschakelen, waarna u direct via een spreek-/luisterverbinding in contact staat met onze alarmcentrale. Indien nodig komt er onmiddellijk een verzorgende of verpleegkundige van de Frankelandgroep naar u toe.

Zorg Thuis

Met Zorg Thuis van Thuiszorg Ouderen Frankelandgroep ontvangt u zorg aan huis, die is samengesteld op basis van uw persoonlijke wensen en behoeften. Samen kijken we naar mogelijkheden om juist díe zorg en begeleiding te bieden die u nodig heeft, zodat u zich zo lang en zo goed mogelijk thuis kunt redden.

Onze zorg kan bestaan uit één of meerdere onderdelen:
- personenalarmering
- ondersteuning bij het huishouden
- wijkverpleging
- casemanagement dementie

Hoge kwaliteit van zorg
Thuiszorg Ouderen Frankelandgroep heeft zowel voor de wijkverpleging als voor ondersteuning bij het huishouden een Gouden keurmerk in de zorg.
Onze medewerkers zijn gespecialiseerd in de dagelijkse zorg voor ouderen in een kwetsbare situatie en volwassenen met een neurologische aandoening (dementie, Parkinson, Korsakov).

Onze wijkteams zijn kleinschalig van opzet, zodat een vast team van medewerkers bij u thuis komt.

Woont u in één van de (aanleun)wooncomplexen van de Frankelandgroep? Vanuit onze locaties leveren we Zorg Thuis aan huurders in de Liduinahof, Groenzicht/Meerzicht, Menuet/Suite, DrieLanen, Matlinge en Vaartland.

Peuterconsulenten

De peuterconsulenten van Aanzet begeleiden ouders van peuters met een vve indicate bij de inschrijving voor peuteropvang. Zij informeren ouders over de educatieve voorzieningen in de wijk en leggen contact met andere organisaties.

VoorleesExpress

De VoorleesExpress is een landelijk initiatief dat ervoor zorgt dat kinderen met een dreigende taalachterstand, extra aandacht krijgen door middel van voorlezen en taalspelletjes. Stichting Aanzet coördineert de VoorleesExpress in Vlaardingen en Schiedam.

De VoorleesExpress is bedoeld voor kinderen van twee tot en met acht jaar die de Nederlandse taal (nog) niet goed beheersen. Gedurende twintig weken komt een vrijwilliger van de VoorleesExpress bij een gezin thuis om voor te lezen en taalspelletjes te spelen. De vrijwilliger betrekt de ouders bij de activiteiten. Ouders krijgen inspiratie om zelf ook met voorlezen en taalontwikkeling aan de slag te gaan. Een bezoek aan de bibliotheek hoort erbij.

Lessen genderdysforie voor het basisonderwijs

Bij het boek: Treiterkoppen, kangoeroes en geheimen van Carolien Kruijs heeft Schiedams LEF lessen gemaakt over genderdysforie. Uit onderzoek blijkt dat veel transgenders vanaf jonge leeftijd al weten dat zij zich anders voelen dan het geslacht dat ze hebben gekregen. Om deze kinderen te helpen, heeft Schiedams LEF lessen gemaakt om meer uitleg aan de klas te geven over genderdysforie.

Het Geboortespel

Het Geboortespel is door Schiedams LEF bedacht en ontwikkeld. Het doel van het spel is de deelnemers te laten ervaren dat het geen keus is hoe je geboren wordt. Ben je bij je geboorte een jongen/meisje/hetero/homo/bi/transgender/rijk/arm/Moslim/Christen of atheïst?

Als iets duidelijk wordt bij het Geboortespel, dan is het dat dit factoren zijn die je als baby niet zelf kunt bepalen.

Tijdens een gastles op het voortgezet onderwijs of het MBO/HBO wordt het Geboortespel gebruikt om (seksuele) diversiteit op een interactieve manier bespreekbaar te maken. Na afloop zijn de leerlingen vaak erg enthousiast en hebben zij meer inzicht gekregen in de gevoelswereld van mensen die anders zijn dan zijzelf.

Het spel kan professioneel begeleid worden door een medewerker van Schiedams LEF. Het is ook mogelijk om een docententeam te trainen om zelf met dit spel te gaan werken.

LEF-kist

Voor het basisonderwijs heeft Schiedams LEF een LEF-kist ontwikkeld. De LEF-kist bevat een lespakket, leesboeken en prentenboeken, die het onderwerp diversiteit op een luchtige wijze bespreekbaar maken.

Het lespakket bestaat uit vijf lessen per groep, startend in groep 1-2 en eindigend in groep 8. De leerkrachten kunnen deze lessen zelf aan hun klas geven. De lessen gaan over diversiteit, liefde, vriendschap en over het LEF hebben om jezelf te zijn en voor een ander op te komen.

Elke les is zorgvuldig afgestemd op het niveau van de groep.

Voordat de scholen actief met de LEF-kist aan de slag gaan, geeft Schiedams LEF in een docentenbijeenkomst uitleg over de LEF-kist. Hierbij wordt het geboortespel gespeeld, waarmee de docenten meer achtergrondinformatie krijgen over diversiteit.

De lessen zijn kort, simpel en duidelijk beschreven zodat de leerkrachten niet veel tijd kwijt zijn aan de voorbereidin

Buurtschuur

De Buurtschuur is een werkplaats voor "schuurloze" buren. Heb je zelf geen schuur en/of gereedschap, dan kun je je klusje bij ons komen doen. Pottenbakken, lassen, meubelmaken of fietsmaken, het is ons nooit te gek. We beschikken over de meest gangbare machines en gereedschappen. Voor het gebruik van een werkplek vragen wij een vergoeding per dagdeel. Het is ook mogelijk om een werkplek te gebruiken tegen het leveren van een tegenprestatie.

Klussendienst

De Buurtwerkplaats Klussendienst voert kleine klussen uit bij bewoners die het zelf niet kunnen en hiervoor geen normale vakman in kunnen schakelen. Hiervoor vragen wij een kleine vergoeding. Het is ook mogelijk om in overleg een tegenprestatie te leveren. Via het WOT kun je ook een kluskaart aanvragen waarmee de klus kosteloos wordt uitgevoerd. Neem gerust contact op; "kan niet kennen wij niet", we vinden altijd wel een manier om je te helpen!
Zoom